Excursions

Els Bufadors

1/

Serra dels Bufadors

Els bufadors són uns forats o escletxes per on surt corrent d'aire. Mereix la caminada pel meravellós indret on es troben els forats, ja que la seva situació a la part baga de la serra dels bufadors fa que s'hi generi un microclima especial, amb grans blocs de roca coberts de molsa i una flora ben particular.

És una zona no gaire gran, de forma allargada i més o menys estreta. Ens hem de fixar en els forats que hi ha al terra. Si ens hi acostem notarem que el aire que surt és fred. A voltes es pot sentir com xiula en el seu interior, d'aquí el nom de bufadors. A mesura que avancem trobarem més forats. Alguns d'ells han estat ressenyats per experts espeleòlegs. Aquí el terreny és inestable i no s'aconsella entrar dins els bufadors. És un indret de gran bellesa que té un aire màgic.
Com arribar-hi:
Des de Santa Maria de Besora prenem la pista que va a Ripoll per Llaers. A 2,5 km, just després d'un revolt a la dreta, trobem una pista que marxa a l'esquerra i que va a la pista de Beví als Bufadors.
Temps:
(amb cotxe) de Can Cisquet fins al trencant de Beví 10 min., i de Beví fins al peu de la serralada del Bufadors 10 min. més, després (a peu) 20 min. fins al Bufadors.

 

Bellmunt

2/

Santuari i Ermita de Bellmunt

Situada a 1.246 m d'altitud, aquesta ermita ofereix una de les panoràmiques més extenses de la comarca d'Osona i del sud del Ripollès. El santuari i l'hostatgeria, així com el restaurant, s'aixequen damunt la pedra viva.

Com arribar-hi:
sortim de Can Cisquet en direcció a Vidrà fins arribar a la Masia del Coll de Vidrà (8 minuts en cotxe).Deixarem el cotxe a la Masia del Coll (just abans d'arribar a Vidrà) i agafarem la pista (a peu) que s'enfila cap a la Serra de Bellmunt, es triga 1h.45min. fins al cim.

GoogleMaps/Santuari de Bellmunt

Restes del Castell de Santa Maria de Besora

3/

Restes del Castell de Santa Maria de Besora

A uns 1.025 metres d'alçada i envoltada en bona part de cinglera, hi ha les restes del Castell de Besora i de l'església romànica de Santa Maria.

Mereix la visita tant pel seu valor arquitectònic i històric, com pel geogràfic. El sinuós sender per arribar-hi des de Santa Maria de Besora és de gran bellesa i la vista panoràmica des del cim és magnífica.
Com arribar-hi:
El camí s'inicia per una pista, que trobem just a l'entrada del poble (just al davant de Can Cisquet). Un cop hem passat per davant de la masia del Pla, avançant pel camí ens trobem amb un parell de petits embassaments d'aigua a la nostra esquerra i continuant el camí fins el peu de la muntanya del castell, a partir d'aquí comença el sender (està marcat amb marques de pintura en una roca).
Temps: 45 min. a peu d'és de Can Cisquet
Dificultat: Baixa, tot i que el sender és considerable però curt.

GoogleMaps/Castell de Besora

 

 

El Salt d'aigua del Mir

4/

Salt d'aigua del Mir

Espectacular salt d'aigua d'uns 35 metres d'alçada.

Com arribar-hi:
Des de Santa Maria de Besora ens dirigim direcció a Vidrà, i a 1,6 km trobem un trencant a mà dreta que indica les cases de: el Pous, el Nogué, el Graell, el Molinot, el Mir i el Restaurant del Mir. Seguirem la pista ben conservada fins el Restaurant del Mir (aquí aparcarem el cotxe). Del Mir, seguirem la pista avall. Ignorarem una pista a la dreta., creaurem la riera de Foradada i seguirem fins arribar a un punt on la pista es perd. El Salt del Mir és a la dreta, hi arribarem tot creuant per un caminet ple de faigs i pollancres.
Temps:
des de Santa Maria de Besora fins el Mir: 10 min. amb cotxe, i del Mir fins el Salt d'aigua: 25 min. a peu.

Baumes del Ferrers

5/

Baumes dels Ferrers

Una balma o bauma (com es pronuncia a la comarca) és una cavitat natural a la roca derivada de la seva erosió, que pot tenir una boca de desenes de metres tant d'alt com d'ample, però amb menys profunditat que una cova, sovint eren habitades per camperols que conreaven les terres de les cases veïnes.

Com arribar-hi:
Sortim amb el cotxe de Can Cisquet en direcció a Vidrà i just al final del poble de Santa Maria de Besora trenquem a l'esquerra seguint la pista on un rètol indica "a Ripoll per Llaers", seguim durant 1,5 km fins a arribar a una tanda de fusta a la dreta on un rètol indica "Els Ferrers". Creuem la tanca i continuem per la pista que s'enfila. A l'esquerra deixem la casa pairals dels Ferrers i seguim la pista que passa pel darrere de la casa del masover, que deixem a la dreta. Creuem un petit torrent i deixem la font del Ferrers a la dreta i continuem per la pista que marxa a la dreta.
Temps:
de Can Cisquet fins la casa dels Ferrers amb cotxe es triga 10 min., i després a peu des del Ferrers fins a la Bauma, 20 minuts.

Castell de Montesquiu

6/

Castell de Montesquiu

Situat entre els termes municipals de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Mª de Besora i Sora, el parc del castell té una superfície de 547 hectàrees.
Amb orígens en el segle X (edat mitjana), el castell ha estat adaptat com a equipament cultural i de convencions.
És un lloc ideal per passejar i gaudir de la visita cultural del castell.

Ruta a peu: GoogleMaps/Castell de Monesquiu

7/

La ruta del Ferro

Aquesta via verda segueix l'antic traçat del ferrocarril de Ripoll a Santa Joan de les Abadesses-Torralles-Ogassa.
Es un carril d'uns 12 quilòmetres asfaltats amb suaus pendents que salvareu sense dificultat.
Es apte per caminants, ciclistes i fins i tot patinadors.

La ruta comença a l'estació de tren de Ripoll, d'és d'aquí agafeu el carrer Progrés i avanceu fins la rotonda, i aquí ja veureu el carril bici.